Verlichting in huis: tips en tricks

Interieur verlichting is een cruciaal onderdeel van je woning. Je kunt namelijk nog zo’n mooi interieur hebben, maar zonder goede verlichting blijft de sfeer toch weg. Zeker in de donkere wintermaanden waarin we nu zitten kan het juiste gebruik van verlichting een enorme sfeer brengen. En nu we toch met zijn allen zoveel mogelijk thuis moeten blijven is het een mooi moment de verlichting in je huis aan te pakken. In deze blogvertel ik je mee over de verschillende soorten verlichting die je in je woning kunt hebben. 

Daglicht

Allereerst beginnen we natuurlijk bij natuurlijk licht, namelijk daglicht. De vorm van je raam heeft hier veel invloed op, horizontale ramen laten relatief veel zonlicht binnen terwijl verticale ramen dat minder doen. In bijna alle gevallen heb je in je woning al standaard ramen zitten, dus moet je in principe accepteren over welk soort ramen jouw woning beschikt. 

Basislicht

Na daglicht is basislicht het tweede soort verlichting in het rijtje. Basisverlichting is licht die zich gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Denk hierbij aan plafond lampen of LED panelen. Het is aan te raden om voor basisverlichting te kiezen die dimbaar is, zo kan je de verlichting aanpassen aan de gewenste sfeer. Als dit niet mogelijk is kun je het beste kiezen voor een wat fellere lichtbron, zo heb je goed licht wanneer nodig en kan je sfeerverlichting aanzetten wanneer je ‘s avonds gezellig een film op de bank kijkt. 

Accentverlichting

Accentverlichting is de volgende in het rijtje. Dit is verlichting die een samenspel aangaat met het basislicht. Accentverlichting is verlichting die bijvoorbeeld het juiste werklicht creëert. Dit kan licht zijn waarin je een boek kan lezen, maar ook licht wat bijvoorbeeld een schilderij uitlicht. Dit soort verlichting komt het meeste voor als spot, om zo gericht een deel te verlichten. Accentverlichting wordt gebruikt om bepaalde elementen in een ruimte extra te verlichten, maar is niet bedoeld om een gehele ruimte te verlichten.

Sfeerverlichting

Als laatst zijn wij aangekomen bij sfeerverlichting. Sfeerverlichting heeft als taak, zoals je al zou denken, sfeer maken. Het geeft bijna geen verlichting, maar wel een mooi kleuraccent aan je woning. Kaarsen zijn hier een voorbeeld van, net zoals gedimde tafellampen.

Led verlichting

Nu je weet welke soorten verlichting er zijn is het tijd om te kijken naar wat voor soort lamp je wilt. Je kunt hierbij kiezen tussen halogeen of led. Het voordeel van LED is dat het vaak op lange duur goedkoper is. De aanschaf is echter vaak wat prijziger. Het idee dat LED verlichting altijd ongezellig wit licht is, is allang verleden tijd. LED lampen zijn tegenwoordig in talloze warme kleuren te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *