Palen heien belangrijkste proces in de bouw

Ieder huis moet stevig staan op de grond. Als dit niet zo is kan het zomaar zijn dat deze inzakt en niet meer te bewonen is. Bij ieder bouwproject moet er goed gekeken worden naar de grond. Een goede basis is het halve werk. Dit wordt gedaan op een bepaalde manier en er wordt op verschillende dingen gelet bij het keuren van de grond voordat ze palen heien kunnen gaan doen.

palen heien in de bouw

Sonderen

Het testen van grond op een bouwlocatie heet sonderen. Er wordt hierbij op een aantal dingen gelet. Ten eerste wordt er gekeken naar de sterkte van de grond en de verschillende lagen waarop de grond is opgebouwd. Dit doen ze tot wel 50 meter diepte. Zo krijgen ze een goed beeld van de gehele grond waarop gebouwd wordt. Verder kijken ze ook naar de schachtwrijving. Dit houdt in dat ze kijken naar hoe erg de wrijving is tussen de grond en de palen. Zo kunnen ze een goed beeld krijgen van welke palen ze moeten gebruiken. Dit is onderdeel van het zogeheten palenplan. Deze tekening bestaat uit alle palen die geplaatst moeten worden.

Palenplan

In het palenplan staat alle nodige informatie die nodig is voor het plaatsen van de palen. Denk bijvoorbeeld aan de soort palen die gebruikt moeten worden, de grootte van de palen die nodig zijn. Ook de plekken waar de palen komen staan nauwkeurig uitgetekend. Als de toezichter die niet bij de sonderingen was precies weet wat er moet gebeuren en het allemaal gecontroleerd heeft kan het team beginnen met het plaatsen van de palen. 

Toezichthouder

Omdat het palen heien zo belangrijk is in het proces van het bouwen van de huizen moet hier goed toezicht op gehouden worden. Dit is niet verplicht, maar wordt door ieder bedrijf gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *