Lees hier wat embedded systemen zijn en wat ze doen

Embedded systemen

Tegenwoordig is het niet meer weg te denken, de zogeheten Embedded systemen. Hierbij wordt zowel software alsmede hardware bedoeld dat in werktuigen, apparaten en gebruiksproducten worden gezet om die te laten functioneren. Het stuurt ze als het ware aan om bepaalde handelingen te laten verrichten, denk aan een bepaald soort beweging wanneer er sprake is van een apparaat en/of voertuig.

Werking

Het Embedded systeem bestaat uit diverse onderdelen, waaronder sensoren. Deze nemen de omgeving van het apparaat of de machine waar, zodat de veiligheid van geplande bewegingen niet in het nauw komt. De sensoren geven de informatie door aan de software, waarna gegevens worden verstuurd naar een informatieverwerkingsonderdeel dat bestaat uit een processor en software. Door middel van de gemaakte berekeningen in de software wordt het gewenste resultaat bereikt dat zich vaak uit in bepaald soort gemaakte bewegingen van apparaten en machines. Je zou kunnen zeggen dat de software de hersenen zijn van een apparaat of machine en kunnen rekenen en meten. Hierdoor wordt intelligent gedrag vertoont.

Beveiligingstechniek

Beveiligingstechniek houdt zich bezig met de technische apparatuur die gebruikt wordt om te beveiligen, hierbij denkend aan bijvoorbeeld beveiliging op het gebied van diefstal, inbraak en brandveiligheid (zoals rookdetectie, sprinkler). Maar ook op het gebied van het internet, kan apparatuur voor worden ingezet om de beveiliging optimaal te maken, denkend aan bijvoorbeeld virusbeveiliging. Geconcludeerd kan worden dat op het gebied van objecten, producten, informatie en personen beveiliging op gezet kan worden.

Samenwerking

De Embedded systemen worden ook in de beveiligingstechniek gebruikt. Juist hier is deze vorm van technologie onmisbaar en heb je een soort van intelligentie nodig om apparaten hun werk op de juiste manier te laten uitvoeren. In dit geval kan een camera in huis sneller iets registreren door de bewegingen die hij maakt als hij iets detecteert. Hetzelfde geld voor een brandmelder. Signaleert deze iets, dan gaat hij af. Lerende systemen kunnen op deze manier van geleerde routines afwijkingen detecteren, wat een alarm kan geven. Zo zijn de beveiligingsapparaten veel beter en betrouwbaarder geworden dan jaren terug en is het moeilijk deze apparaten te omzeilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *