Groen dak: meer natuur voor uw huis

Een groen dak heeft vele voordelen, zowel vanuit economisch, milieutechnisch als sociaal oogpunt. Een natuurlijk dak maakt het mogelijk om de stroming van het regenwater te regelen, de lucht te zuiveren, de temperatuur van de buitenomgeving te verlagen en de temperatuur in huis te regelen, energie te besparen en de biodiversiteit in de stad te stimuleren.

Groene daken zijn ook een belangrijk element van een architectuur die klaar is om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Naast een veel positiever effect op de stemming van de bewoners. Lees verder om alle voordelen van dit element te ontdekken.

Regenwaterregulering

Een groene hoes heeft het vermogen om regenwater vast te houden, dankzij de natuurlijke opname door de planten en de waterretentie van het substraat en de drainagelaag. De toevoer van regenwater naar de riolering wordt geminimaliseerd en het water wordt op natuurlijke wijze gefilterd.

Een deel van het water wordt ook door verdamping uit de planten verspreid. Deze mechanismen helpen het grondwaterpeil te stabiliseren, de impact van zware regenval op het rioolstelsel te verminderen en het risico op overstromingen te verkleinen.

Luchtzuivering

Groene dakplanten filteren fijne deeltjes uit de lucht en zetten kooldioxide om in zuurstof. Een groendak levert dus een belangrijke bijdrage aan het zuiveren van de lucht en het verbeteren van de levenskwaliteit van de bewoners.

Vermindering van de temperaturen

Planten hebben het vermogen om zonlicht te absorberen. Het resultaat is een koeler en aangenamer klimaat. Binnenin het gebouw wordt de behoefte aan airconditioning verminderd, wat leidt tot energiebesparing.

Bovendien worden het klimaat in de omgeving van het gebouw en de temperatuur van de stedelijke omgeving in het algemeen door dit gunstige effect beïnvloed. Over het geheel genomen kan de daling van de temperatuur in de stedelijke omgeving oplopen tot 3°C.

Hoger rendement van fotovoltaïsche systemen

Een groen dak verlaagt de temperatuur van het dak. Op een kouder dak werken fotovoltaïsche systemen efficiënter en dalen de kosten van de elektriciteitsvoorziening.

Vermindering van de geluidsoverlast

Een natuurlijk dak is een echte akoestische barrière voor het gebouw. Het is in staat om geluid te absorberen en zo een stillere omgeving te creëren, zowel binnen als buiten het gebouw.

Leven en werken in een rustige omgeving heeft een positief effect op het welzijn van mensen. De natuur heeft een ontspannende werking en vermindert stress.

Grotere stimulans voor sociale interactie

De natuur zorgt voor een verbindend effect op de mensen. Een groene omgeving stimuleert ook de waarneming en intensiveert de ervaringen. Dit alles leidt tot een grotere sociale cohesie in de wijken van de stad en een verbetering van de kwaliteit van het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *