Dieplader transport, wat houdt dat in?

In Nederland mag een vrachtauto met lading wettelijk niet hoger zijn dan 4 meter. Soms is een lading van zichzelf al hoog en als je die vervolgens plaatst op een standaard vrachtauto, dan kan de hoogte van die combinatie over die 4 meter heen gaan. Daarom worden er opleggers gemaakt, die significant lager zijn dan standaard opleggers. Bij deze zogenoemde diepladers is de laadvloer laag en bevindt zich tussen de wielen van de oplegger aan de ene kant de achterwielen van de trekker aan de andere kant, en niet erboven.

Uitdagingen van het dieplader transport

De laagte van een dieplader maakt het rijden ermee niet eenvoudig. Daar komt vaak nog bij dat diepladers behoorlijk lang kunnen zijn. Bij dieplader transport over een vlakke weg is afstand tot het wegdek geen probleem. Dat wordt anders als men bijvoorbeeld een spoorwegovergang moet passeren. Onder het verkeersbord dat bij spoorwegovergangen staat, is een ander bord gemonteerd die helpt om te bepalen of de dieplader de overgang kan passeren. In een document staat vermeld waar verhoogde overwegen zich bevinden. Alle diepladers hebben dit document. De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) raadt aan om bij twijfelgevallen contact op te nemen met ProRail.

Exceptioneel transport

Diepliggers worden onder meer gebruikt voor het vervoer van grote machines, machineonderdelen, transformatoren, betonnen balken en gedeelten van een windturbine. Naast een maximum voor de hoogte bestaan er ook maxima voor de breedte en lengte. Een trekker met oplegger mag niet breder zijn dan 3 meter en niet langer dan 16,5 meter. De lading dient te worden gemarkeerd als die aan een zijkant meer dan 10 centimeter uitsteekt. Als de lading van een oplegger groter of zwaarder is dan de regelgeving toestaat, dan dient bij de RDW een ontheffing of vergunning te worden aangevraagd. Dat wordt exceptioneel transport genoemd. Het kan zijn dat transportbegeleiding nodig is. Er rijden dan andere voertuigen mee die het transport begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *