vloer

de beste toepassingen

Underlayment: de beste toepassingen

Dit artikel gaat over de toepassingen van underlayment. Underlayment is een plaatmateriaal en de naam is afgeleid van de functie die dit materiaal oorspronkelijk voornamelijk had. Underlayment is Engels voor onderlaag. Met andere woorden, het materiaal diende als onderlaag, met name van vloeren, daken en wanden. Maar inmiddels wordt het breder toegepast. Maar eerst gaan we in op de vorm van het plaatmateriaal en waarvan het wordt gemaakt.

De vorm van underlayment

Zoals al gezegd, is underlayment plaatmateriaal. Daarop is een fineerlaag aangebracht, wat een dunne laag hout is. Omdat het echt hout is, is underlayment moeilijk te onderscheiden van massief hout. Het basismateriaal is ook houtachtig. Onder andere vuren- en grenenhout worden gebruikt. Het is dus een multiplex plaat en wordt daarom ook wel constructiemultiplex genoemd. De platen worden in diverse afmetingen gemaakt. Doorgaans meten ze 122 cm bij 244 cm. Underlayment van 18mm dikte wordt het meest gebruikt. Daarnaast worden de diktes van 15 mm en 21 mm vaak gebruikt. Met een speciale behandeling kunnen ze brandwerend worden gemaakt. De platen hebben aan een kant een groef en aan de andere kant een tong. Zo kunnen ze goed op elkaar aansluiten. Er wordt underlayment in diverse kwaliteiten aangeboden. Het hangt van de toepassing af, welke kwaliteit is vereist.

underlayment van 18mm

Toepassingen van underlayment

We melden al dat underlayment oorspronkelijk uitsluitend als onderlaag werd gebruikt. We praten dan over underlayment als constructiemateriaal. Dat is dan doorgaans underlayment van 18mm dikte. Dat is nog altijd de belangrijkste toepassing. Tegenwoordig kom je echter de platen steeds vaker ook buiten de constructiesector tegen. Dan praten we met name over stapelbedden, kasten, bureaus en keukens. Vanwege de uitstraling is underlayment in populariteit toegenomen. De gebruikte houtsoort speelt daarbij een rol. Het gaat dan met name om vurenhout. De afwerking van de twee kanten van een underlayment plaat zijn verschillend. Men noemt een ervan de zichtzijde. Underlayment kan niet goed tegen vocht en kan dus beter niet worden gebruikt voor toepassingen, waarbij de platen vochtig kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *